Składniki:
(na 8 porcji)
- 500 g pieczarek
- 2 średnie cukinie (ok. 550 g)
- 3 papryki (ok. 500 g) — czerwone lub kolorowe
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy (opcjonalnie)
- 1 puszka pomidorów lub 1,5 szklanki passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawy:
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 szczypty ostrej papryki
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki mielonych ziaren kozieradki
- płaska łyżeczka soli
- pieprz czarny
- 5 łyżek oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę.
- Pieczarki umyć, pokroić w ćwiartki.
- Cukinie umyć, odciąć końcówki, pokroić w grubą kostkę. Nie obierać ze skórki.
- Papryki umyć, rozkroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę.
- Na woku albo dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodać przyprawy i drobno pokrojony czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), zamieszać i smażyć kilkanaście sekund.
- Dorzucić pieczarki, wymieszać i smażyć przez około 5 minut na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Dorzucić cukinie oraz papryki i smażyć przez około 10-15 minut na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Warzywa mają być lekko twardawe.
- Dorzucić odcedzoną na sicie i przepłukaną pod bieżącą wodą fasolę.
- Dodać pomidory z puszki, zamieszać, przykryć dusić przez kilka minut na średnim ogniu. W razie potrzeby wlać trochę wody.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać z dowolną kaszą, ryżem lub makaronem.