Ciecierzycę przepłukać pod bieżącą wodą, zalać wodą z kranu (około 2,5 litra), dodać łyżeczkę sody oczyszczonej, zamieszać i odstawić do namoczenia na 10-12 godzin (na przykład na noc).
Po tym czasie odlać wodę i jeszcze raz przepłukać ciecierzycę pod bieżącą wodą.
Zalać ciecierzycę świeżą wodą (wody ma być mniej więcej 2 razy więcej niż ciecierzycy, czyli około 2,5 litra), doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc grzania i gotować na średnim ogniu bez przykrycia przez około 60-90 minut. Woda ma przez cały czas lekko bulgotać. Jeśli na początku gotowania pojawi się piana, zdjąć ją łyżką. W razie potrzeby, gdy w czasie gotowania cała woda wyparuje, dolać więcej wody. Po godzinie sprawdzić, czy ciecierzyca jest miękka, a jeśli nie, to gotować dłużej.
Na koniec posolić. Jeśli chcemy użyć ciecierzycy do dań wytrawnych (na przykład do obiadu), dajemy płaską łyżeczkę soli. A jeśli chcemy ją wykorzystać do ciasta czy deseru, to wystarczy ćwierć łyżeczki soli albo można ją w ogóle pominąć.
Uwagi:
Szklanka = 250 ml
Ugotowaną ciecierzycę można podzielić na porcje i zamrozić.
Jeśli chcemy zrobić z ciecierzycy pastę (hummus), warto gotować ją trochę dłużej — ugotowane ziarno ciecierzycy powinno dać się bez problemu rozgnieść placami.
Po ugotowaniu 500 g suchej ciecierzycy otrzymamy około 1200 g ugotowanej. Jedna szklanka ugotowanej ciecierzycy waży około 180 g.