Jak ugotować ciecierzycę

Ciecierzyca (sucha)
Składniki:
  • 500 g suchej ciecierzycy
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • woda
  • sól
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę przepłukać pod bieżącą wodą, zalać wodą z kranu (około 2,5 litra), dodać łyżeczkę sody oczyszczonej, zamieszać i odstawić do namoczenia na 10-12 godzin (na przykład na noc).
  2. Po tym czasie odlać wodę i jeszcze raz przepłukać ciecierzycę pod bieżącą wodą.
  3. Zalać ciecierzycę świeżą wodą (wody ma być mniej więcej 2 razy więcej niż ciecierzycy, czyli około 2,5 litra), doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc grzania i gotować na średnim ogniu bez przykrycia przez około 60-90 minut. Woda ma przez cały czas lekko bulgotać. Jeśli na początku gotowania pojawi się piana, zdjąć ją łyżką. W razie potrzeby, gdy w czasie gotowania cała woda wyparuje, dolać więcej wody. Po godzinie sprawdzić, czy ciecierzyca jest miękka, a jeśli nie, to gotować dłużej.
  4. Na koniec posolić. Jeśli chcemy użyć ciecierzycy do dań wytrawnych (na przykład do obiadu), dajemy płaską łyżeczkę soli. A jeśli chcemy ją wykorzystać do ciasta czy deseru, to wystarczy ćwierć łyżeczki soli albo można ją w ogóle pominąć.
Uwagi:
  • Szklanka = 250 ml
  • Ugotowaną ciecierzycę można podzielić na porcje i zamrozić.
  • Jeśli chcemy zrobić z ciecierzycy pastę (hummus), warto gotować ją trochę dłużej — ugotowane ziarno ciecierzycy powinno dać się bez problemu rozgnieść placami.
  • Po ugotowaniu 500 g suchej ciecierzycy otrzymamy około 1200 g ugotowanej. Jedna szklanka ugotowanej ciecierzycy waży około 180 g.
Ciecierzyca (sucha)
Ciecierzyca (sucha)
Ciecierzyca (sucha)
Ciecierzyca (sucha)
Ciecierzyca po namoczeniu
Ciecierzyca po namoczeniu
Ciecierzyca po ugotowaniu
Ciecierzyca po ugotowaniu

Dodaj komentarz

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij